Πείτε μας τι αλλάζει από οδοντιατρικής απόψεως στην έγκυο;
Είναι γνωστό ότι στο γυναικείο οργανισμό,κατά την διάρκεια της κυήσεως,συμβαίνουν μικρές ή μεγαλύτερες ανατομικές,ενδοκρινικές κ.α. τροποποιήσεις.Από οδοντιατρικής απόψεως μπορεί να έχει υπερτροφία των ούλων,ουλορραγία,επουλίδες κ.α.Γι’αυτό η έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για το σωστό τρόπο τήρησης της στοματικής υγιεινής και να εφαρμόζει αποτελεσματικό και τακτικό καθαρισμό των δοντιών και των ούλων.
Υπάρχει ένας φόβος στην έγκυο να επισκεφθεί τον οδοντίατρο.Που το αποδίδετε;
Ο φόβος που τυχόν έχει η έγκυος γυναίκα είναι αδικαιολόγητος και οφείλεται σε άγνοια ή σε μη σωστή πληροφόρηση ακόμα και σε παραπληροφόρηση.Μια επίσκεψη για ενημέρωση στον γυναικολόγο και στον οδοντίατρο της θα της πείσει να αποβάλει τον φόβο π.χ. για την αναισθησία(ένεση).Η έγκυος νιώθει έτσι πιο ασφαλής για να αντιμετωπίσει τα όποια στοματολογικά προβλήματα της,Ακόμα πιο ασφαλής αισθάνεται όταν υπάρχει συνεργασία του οδοντιάτρου με το γυναικολόγο της.
Γνωρίζουμε εγκύους που φοβούνται να σφραγίσουν ένα δόντι ή να καθαρίσουν τα δόντια τους κ.λ.π γιατί πιστεύουν ότι θα κάνουν κακό στο έμβρυο.Τι συμβουλεύετε;
Πρώτον η έγκυος πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνήθεις οδοντιατρικές μικροεπεμβάσεις όπως σφραγίσματα μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα με τοπική αναισθησία σε οποιοδήποτε μήνα της κυήσεως.
Δεύτερον σε σχέση με τις ακτινογραφίες που πιθανόν να χρειαστούν για διαγνωστικούς λόγους πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο(απλές ή πανοραμικές) θεωρούνται ασφαλείς και αβλαβείς για το έμβρυο.Για λόγους ψυχολογικούς της εγκύου όμως, καλό θα είναι να γίνονται μετά το 2ο τρίμηνο της κυήσεως με όλα μέτρα προφύλαξης.
Τρίτον οι θεραπείες και οι αγωγές που είναι μακροχρόνιες και εργώδεις θα επιχειρούνται μετά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως που είναι και το πιο ευαίσθητο για πιθανές παρενέργειες στο έμβρυο.
Τέταρτον η χρήση αντιβιοτικών ή αναλγητικών όπου απαιτείται πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία οδοντιάτρου-γυναικολόγου.Υπάρχουν ασφαλή φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν.
Τέλος η χρήση τοπικών αναισθητικών(ενέσεις) θεωρείται ασφαλής.
Κοντολογής δεν υπάρχει λόγος η έγκυος γυναίκα να μην επισκέπτεται τον οδοντιατρό της.Μάλιστα επιβάλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για έλεγχο και καθαρισμό ή όταν χρειάζεται θεραπεία.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ